Isu Bantuan Gereja - saya tiada pilihan.

SEREMBAN: “Saya tiada pilihan melainkan menerima bantuan makanan dan wang daripada pihak gereja,” kata seorang wanita mahu dikenali sebagai Nur, 40, yang mendakwa sering mendapat cemuhan segelintir pihak kerana mendapat bantuan daripada gereja untuk menyara kehidupannya sekeluarga.

Menurut ibu kepada empat cahaya mata itu, dia kini tidak dapat bekerja kerana menghidap pelbagai penyakit, terutama asma, kencing manis, darah tinggi dan buasir.
“Saya sedar tidak sepatutnya menerima bantuan daripada gereja, namun saya terdesak kerana memikirkan hidup anak yang mahu bersekolah dan makan. Oleh itu, saya terpaksa mengambil bantuan itu,” katanya ketika ditemui di rumah di Ampangan, di sini, semalam.

Nur yang pernah bekerja sebagai pembantu akaun mendakwa, dia terpaksa berhenti kerana masalah penyakit itu dan pernah beberapa kali pergi ke jabatan berkaitan, namun dicemuh umpama peminta sedekah.
“Saya sedih kerana pihak berkenaan yang sepatutnya membantu enggan melayan saya, sebaliknya saya ditolak ke sana sini hanya kerana bantuan berjumlah RM70.
“Yang membuatkan saya sedih adalah ketika mengenangkan nasib anak yang kadangkala tidak makan, malah yuran tuisyen dan sekolah mereka juga sudah lama tertunggak,” katanya yang reda dengan keadaan itu.

Menceritakan bagaimana dia berjumpa seorang pendakwah gereja, Nur mendakwa, dia disapa oleh wanita berkenaan April tahun lalu ketika dia kesedihan kerana permohonan untuk mendapatkan bantuan tidak berjaya.

“Dia (pendakwah gereja) kemudian menyarankan saya mendapatkan bantuan gereja milik mereka iaitu barang makanan berserta wang tunai.
“Saya tiada pilihan, malah hampir setahun saya menerima bantuan itu. Pihak gereja yang lebih inisiatif untuk tampil membantu nasib wanita seperti saya,” katanya.

Dakwanya, setiap bulan pihak gereja membawa keperluan harian ke rumahnya, malah selalu menghubunginya untuk bertanyakan jika mempunyai masalah lain.

“Saya dan anak turut ditawarkan untuk tinggal di asrama mereka, malah mereka berjanji untuk membantu menyelesaikan yuran tuisyen dan sekolah anak.

“Namun, sampai bila saya dan anak harus mengharapkan bantuan pihak gereja, sedangkan saya beragama Islam,” katanya.

Menurutnya, dia berharap ada sinar di penghujung hidupnya dan anaknya untuk mendapatkan bantuan daripada pihak tertentu.

“Jika mampu bekerja, saya akan cuba menyara hidup ini, namun Allah masih sayangkan kami apabila saya diuji dengan pelbagai ujian hidup,” katanya.

Untuk rekod aku pernah menyiarkan kiriman artikel berkaitan neh dulu. Sila baca sini. Feedback yang aku terima memang banyak. Si pengirim email dan aku ada berhubungan selalu. Cuma nya dia tak bagi aku dedahkan identiti pekerja jakim setelah memikirkan risiko bahawa wanita [ya wanita] itu mungkin akan kehilangan kerja dan berdendam dengan dia seumur hidup.

Dan keluarga tersebut masih hidup susah cuma sekarang mereka dah dapat bantuan kemasukkan air atas ihsan saudara mara. Dan ramai jiran2 yang terdekat sering menghulurkan pelbagai bantuan yang diperlukan. Selain dari itu sebulan lepas JKM ada kembali untuk memberikan bantuan kepada keluarga tersebut apabila JKM mendapati bahawa mereka [keluarga neh] tidak hadir dan respon kepada surat2 JKM berbulan2 lamanya. [Sapa nak respon kalau kena herdik?]

Kata adik dia mungkin JKM nak bagi bantuan.. rm100 sebulan. Tapi sehingga berita neh ditulis aku tatau samada dorang dah terima ke belum. RM100 sebulan untuk 7 orang? Aku taktau nak cakap apa. 

Memandangkan aku duduk area perak, ada lah aku tawarkan diri untuk tangkap2 gambar2 rumah keluarga neh dan siarkan di internet tapi adik dia neh menolak habis-habisan. Dia cakap dia cuma nak komplain sikap JKM. Bukan nak tambah orang pandang lagi hina pada keluarga abang dia. Urmm.. aku hormati je lah pandangan dia. Mungkin ada sebab2 tertentu.

Nota : komen2 lama dalam entry terbabit tidak dipadam cuma hilang disebabkan intensedebate. Harap maklum.

P/s : nasihat dia pasal aurat, tapi bukan kutuk. Thanks. 

Sozcyili : Karenah biokrasi harus dihapuskan.

Share this :

Previous
Next Post »