Gambar-gambar Tembok Besar China runtuh.

Tembok besar china?

Dah runtuh larh dia. Lihat gambar2 kat bawah neh ;
Sumber gambar : klik sini

Tembok Besar China diberitakan runtuh berpunca dari hujan lebat yang berterusan sehingga menghakiskan tanah di kawasan sekitar dan seterusnya menyebabkan ia runtuh. Apa pun kerajaan china akan memperuntukkan sejumlah wang untuk melakukan kerja2 baikpulih dan memperkukuhkan tembok besar china yang juga antara bahan sejarah [artifak] terkenal dunia itu.

Menurut satu laporan berita yang berkaitan juga menyatakan selain dari kawasan [rujuk gambar] yang runtuh, kawasan2 lain juga dipercayai mempunyai risiko untuk runtuh, juga atas sebab yang sama. Apa pun ini tidak menjejaskan pandangan aku mengenai keagungan tembok besar china selama neh. 

Ia agung, bukan kerana ia dibina oleh maharaja.. tetapi kerana idea maharaja2 ketika itu untuk mempertahankan china [empayar] daripada puak2 pemberontak dan juga kerana ia dibina dengan baik sehingga ia boleh tahan begitu lama bahkan sampai ke hari neh [sebahagian]. Kalau tidak kerana faktor geografi rasanya ia masih kekal utuh sehingga sekarang.

Kalau larh kontraktor yang bina stadium di terengganu tue wujud time dinasti china..  dah lama runtuh dah.. awal2 lagi..

Wakakaka..

Share this :

Previous
Next Post »