Tarif Elektrik Akan Dinaikkan Secara Berperingkat Sehingga 39% Menjelang Bulan November 2015.


WOW..

Akan dinaikkan di antara 24% hingga ke 39% banyaknya menjelang bulan November 2015 sekurang2nya. Kenaikan ini dikatakan berpunca apabila kerajaan bercadang untuk menjual (menaikkan) harga gas asli mengikut harga pasaran menjelang akhir tahun 2015.

Apa maksudnya tue?

Maksudnya yang lebih TEPAT ialah ;

MAHSUHKAN SUBSIDI KE ATAS GAS ASLI bagi tujuan penjanaan elektrik.

Nanti dulu. Adakah ia akan melibatkan gas memasak juga? Jika kerajaan bercadang mahsuhkan subsidi ke atas gas asli bukan kah ia juga akan melibatkan harga gas memasak?

Cantik.

Pada tahun 2015 ;

- Pengenalan GST

- Harga rumah yang lebih mahal

- Kadar elektrik yang lebih mahal

- Harga gas asli yang lebih mahal

- Kos sara hidup yang lebih mahal

Hapuskan subsidi = tambahkan cukai = ialah cara kerajaan membentuk ekonomi negara ini. Mungkin kerajaan nak tengok rakyat berani ke tak berani langgar PUTRAJAYA agaknya.

Haha..

Baca ;

Perkara itu akan berlaku apabila harga gas asli yang digunakan untuk penjanaan elektrik akan berdasarkan harga pasaran pada 2016, kata preseden AWER S Piarapakaran (kanan).

Piarapakaran berkata, Suruhanjaya Tenaga mengumumkan pada 2013 bahawa Peraturan Berdasarkan Peraturan (IBR) akan dicuba bermula 1 Januari tahun ini dan mekanisme baru pemotongan kos bahan api akan dilaksanaKAN.

“Kerajaan persekutuan juga maHu menaikkan has gas untuk penjanaan elektrik secara berkala untuk mencapai harga pasaran pada hujung 2015.

“Ini bermaksud, tarif elektrik akan disemak semula setiap enam bulan, jika kerajaan mengikut jadual yang dirancang,” katanya.

Justeru, berdasarkan kiraan AWER mengambil kira dua senario itu, kenaikan kos elektrik tidak dapat dielakkan. -MKINI-

Share this :

Previous
Next Post »