Gambar Sedih Ini Akhirnya Dapat Simpati Orang Ramai.

Terima kasih kepada kawan2 yang SHARE gambar di wassap. Dan terima kasih kepada semua yang sebarkan di facebook. Akhirnya ada juga pihak yang bersimpati datang tolong keluarga tersebut.

Terima kasih ek.

Merujuk kepada satu gambar yang tersebar di wassap baru2 neh ;


Tapi sedih juga aku baca keluarga dia neh.

1. Abang dia OKU.

2. Adik dia pun kerja tukang sapu

3. Abang dia yang OKU pun kerja buang sampah.

Emmmm..

Mana ek bantuan2 zakat untuk orang2 macam neh? Tak dapat zakat ke apa ek? Kesian tengok..

Seorang tukang sapu tidak tahu gambar kanak-kanak perempuan yang sedang tidur keletihan atas troli sampah yang tersebar dalam Facebook, adalah anaknya sendiri.

Fazilah Mohamad, 30, berkata, dia terpaksa membawa anak tunggalnya itu bersama-sama ketika itu memandangkan tiada siapa dapat menjaganya.

“Saya tidak tahu siapa yang ambil gambar itu, tapi masa itu memang dia letih kerana ikut saya menyapu. Saya pun ke tempat kerja hanya berjalan kaki kerana tiada kenderaan.

“Saya ingat tahun depan nak hantar anak (Farah Nadiya Abdullah, 5) ke tadika supaya dia tidak lagi ikut saya ke tempat kerja,” katanya kepada Sinar Harian.

Fazilah, yang tinggal di Panji Alam, baru sebulan bekerja sebagai tukang sapu.

Dia yang tinggal bersama kakak dan seorang abang orang kurang upaya (OKU) berkata, dia bekerja kerana desakan hidup untuk menyara keluarga.

Katanya, kakaknya turut bekerja sebagai tukang sapu di syarikat sama, manakala abangnya ambil upah membuang sampah.

“Untuk persiapan hari raya, saya sudah beli kelengkapan baju raya untuk saya dan anak,” katanya.

Gambar yang dirakam mendapat simpati banyak pihak, termasuk seorang kakitangan kerajaan, Mohd Aziruddin Majid, 29, yang mengambil inisiatif mengumpul sumbangan daripada rakan untuk disumbangkan kepada Fazilah sekeluarga.

Share this :

Previous
Next Post »