Penipuan Terbaru Mesin ATM Yang Anda Mesti Tahu !!!

Baca beb. Gila punya pro. Berlaku di Malaysia. Satu sudah kantoi. Itu sebab POLIS boleh dedah operasi penipuan mereka. Kita yang kerap guna ATM terutamanya yang kat pasaraya, station minyak, kena baca dan fahamkan betul2. Jangan tak peduli woi!

Bagi memenuhi permintaan anda, gambar tertera adalah menunjukkan kedudukan peranti khas yang dipasang penjenayah pada mesin pengeluaran wang automatik (ATM) di Genting Highlands yang dikesan baru baru ini.

'Skimming device' dipasang dengan memuatkannya pada slot kad menyerupai bentuk asal. Alat ini bertindak menyalin data kad bank pengguna apabila kad dimasukkan.

Dalam masa yang sama, peranti dipercayai CCTV yang dipasang di bahagian atas mesin akan merakam nombor pin kad bank seterusnya wang dalam akaun mangsa akan dicuri sebaik sahaja kad ATM dipalsukan.

Walaupun pihak polis percaya penjenayah menyasarkan kegiatan mereka di pusat-pusat peranginan atau percutian, namun orang ramai diminta sentiasa berwaspada ketika berurusan di kiosk ATM terutama yang terletak di bahagian luar bank. Lapor segera kepada pihak bank atau polis sekiranya terkesan alat mencurigakan di persekitaran.

Sumber : Polis Pahang.

Share this :

Previous
Next Post »