Soal Jawab Isu Boikot KFC Dan Pizza Hut Kerana Menyumbang Kepada Israel.


Hujah pro KFC (anti boikot KFC).

Kebenaran Tanpa Penghujung Boikot KFC?? Wajib baca. "Manusia menjadi musuh dengan apa-apa yang tidak diketahuinya. " - ini adalah pepatah orang-orang Arab. Bukan hadis nabi. Namun demikian, kata-kata ini banyak kebenarannya. Saya sedikit agak kecewa, bahkan mungkin merungut sedikit.

Saya memohon maaf jika tulisan saya kali ini agak pedas dan keras (syadid) sikit daripada biasa. Hal ini adalah kerana saya sememangnya tidak gemar apabila seseorang begitu mudah memberi hukum tanpa usul periksa. Isu memboikot barang-barang tertentu yang jelas bersekongkol dengan Israel, saya tegaskan bahawa saya sangat bersetuju dilaksanakan, tetapi lakukan boikot tersebut dengan bijaksana dan berhikmah. Bukan dengan membuta-tuli atau berlandaskan kejahilan serta kebodohan yang kita miliki. Umat Islam menjadi lemah adalah disebabkan sifat ingin tahu mereka terlalu rendah.

Malah, untuk mencari ilmu pengetahuan pun kita begitu malas. Umat Islam, khususnya di Malaysia- lebih gemar mendengar khabar angin daripada menyelidik untuk mencari kebenaran. Lantaran itu, apabila kejahilan yang kita ikuti pasti akan mendekatkan diri kita ke gaung kehancuran. Isu memboikot restoran makanan segera KFC telah dilancarkan secara besar-besaran dalam kalangan bloggers, saya tidak tahu sama ada ia berlaku secara terancang, mahu pun terjadi atas dasar kejahilan kita sendiri. Namun demikian, hal ini sedikit sebanyak mengundang rasa kecewa dalam kalangan pengurus-pengurus kanan KFC Holdings Berhad - dan sudah tentu juga bagi Pihak Tan Sri Muhammad Ali Hashim, CEO JCorp yang menguasai syarikat Kulim Berhad, dan pada masa yang sama, Kulim Berhad merupakan pemegang saham terbesar dalam KFC Holdings Berhad.

Nampaknya, kejahilan dan kebodohan kita selama ini, telah menyebabkan kita tidak mahu menyelidik dan mencari kebenaran, malah lebih gemar mendengar khabar angin daripada realiti. Tidak ramai yang tahu betapa susah dan gigihnya kumpulan Tan Sri Muhammaa Ali Hashim bertungkus-lumus untuk beberapa tahun, semata-mata mahu menguasai KFC Holdings daripada tangan orang lain. Keluar masuk mahkamah dan pelbagai lagi cabaran, demi memastikan KFC Holdings menjadi milik orang Islam. Namun demikian, apabila kita malas untuk mencari kebenaran, maka yang kita peroleh adalah kejahilan.

Dan apabila kejahilan yang kita sebarkan ia bukan sekadar membuka pintu fitnah, bahkan menunjukkan mentaliti umat Islam yang lebih mudah dipengaruhi oleh khabar angin daripada menyelidik terlebih dahulu sesuatu maklumat yang diterima. Sejak akhir-akhir ini tersebar luas kempen untuk memboikot KFC di seluruh Malaysia, tidak kurang juga risalah yang bertaburan di masjid-masjid menyeru umat Islam Malaysia agar memboikot KFC Malaysia. Yang lebih malang, kempen boikot KFC yang penuh dengan fitnah ini datangnya daripada mulut mereka yang tahu hukum hakam agama bahkah bergelar Imam dan Ustaz.

Padahalnya, mereka sendiri tanpa sedar menyokong rejim Ziones dengan menghisap rokok di kaki tangga masjid. Bukankah lebih molek dan baik jika lakukan kempen membiokot rokok? tidakkah kita tahu rokok itu haram hukumnya? membawa banyak fasad (kerosakan) ke atas tubuh badan manusia? Dan pelik apabila ada manusia yang menyuruh memboikot makanan yang halal tetapi berdiam diri tentang rokok? Mengapa sampai begitu jahilnya kita ini? Jika kita rasa bahawa kita tidak tahu, sama ada KFC Malaysia terlibat dalam menyalurkan royalti (bayaran cukai) kepada KFC Amerika Syarikat yang menyokong Israel, lebih baik kita diam. Jangan membawa fitnah ke sana ke mari, semata-mata kerana kita sendiri tidak berapa pasti maklumat tersebut dan hanya mendengar khabar angin.

Saya sempat menghubungi pegawai-pegawai kanan Tan Sri Muhammad Ali Hashim sebentar tadi- ternyata mereka sangat kecewa dengan kempen kotor lagi tidak bermaruah ini. Jelas, masyarakat kita kurang mengambil berat terhadap kesahihah sumber maklumat dan kurang amanah dalam ilmu pengetahuan. Perlu dijelaskan, bahawa KFC Malaysia hanya menggunakan jenama (brand) KFC semata-mata dan tidak membayar apa-apa cukai atau sebarang keuntungan kepada KFC induk di Amerika Syarikat.

Cuma membayar yuran penggunaan jenama. KFC Malaysia adalah hak milik kita. Ia halal di makan tidak seperti rokok. Menurut Pegawai-pegawai kanan Tan Sri Muhammad Ali Hashim, ini semua adalah fitnah dan boleh menjejaskan pendapatan para pekerja di restoran-restoran KFC di seluruh Malaysia yang berjumlah 19 000 orang itu. Malah, rata-rata pekerjanya terdiri daripada orang Melayu-Islam. Jika para pemboikot itu sanggup menyediakan pekerjaan baharu kepada mereka, itu tiada masalah, silalah boikot.

Tetapi malangnya, yang kita tahu hanya memboikot, apabila disuruh untuk menderma ke dalam tabung bantuan rakyat Palestin kita hanya sanggup masukkan RM 5 saja ke dalam peti derma di tepi pintu masjid. Sekarang, mari kita bertanya di manakah kita letakkan keutamaan jihad kita? memboikot sebuah produk yang terbukti salah untuk diboikot atau menggandakan jumlah derma kita kepada rakyat Palestin?

Tepuk dada, tanya iman dan bukan tanya kepada Aiman. Saya tegaskan sekali lagi, tiada salah untuk memboikot - tetapi biar secara bijaksana, berhikmah dan berilmu. Pilih betul-betul produk yang jelas menyalurkan bantuan kepada Rejim Ziones tersebut, jangan main sedap boikot saja. Umat Islam mundur kerana kita ketepikan soal (bijaksana) sebab kita jarang baca al-Quran. Lantaran itu kita mudah diperkotak-katik oleh bangsa lain. Adalah lebih baik pada pandangan saya kita boikot semua jenama rokok.

Jelas ia memudaratkan kesihatan, malah jenama syarikat-syarikat besar rokok antarabangsa belum tentu selamat daripada dikaitkan dengan negara Israel. Oleh yang demikian, saya menyeru kepada sesiapa sahaja, pergilah menjamu selera di restoran-restoran KFC, jangan ragu dan jangan gusar. Ia bukan sahaja halal, malah KFC Malaysia adalah milik orang Islam dan tidak terlibat dalam menyumbang wang atau royalti kepada negara Israel. Malah, ramai yang tidak tahu berapa juta ringgit yang telah didermakan oleh JCorp hasil keuntungan KFC kepada tabung rakyat Palestin.

Semua ini memerlukan kita berhati-hati sebelum memboikot. Tan Sri Muhammad Ali Hashim yang bertanggungjawab memperkenalkan Jihad Bisnes dan Jihad Ekonomi.. Usaha beliau harus dipuji dalam menegakkan Islam melalui perniagaan. Virtual Friends - XCopyright  2001-2014 Rakan Maya (PPM-0003-10-14012014). All rights reserved JANGAN SALAH BOIKOT 

-------------------------------------

Hujah dari kumpulan pro boikot KFC dan Pizza Hut


HARAP KITA MEMELIHARA UKHWAH SILATURRAHIM SESAMA KITA.. SEKADAR PERBINCANGAN ILMIAH DAN BERLAPANG DADA.. ISU BOIKOT KFC DAN PIZZA HUT Suatu perkara yg kita perlu jelas dan faham.. bahawa boikot setakat yg kita termampu adalah apa saja yg berkaitan dengan link ekonomi zionist yg jelas ianya adalah perintah Rasulullah s.a.w tatkala Baginda membatalkan seluruh urusniaga dgn yahudi apabila berlaku pengkhianatan terhadap Islam. Walaupun KFC malaysia adalah 100% share adalah milik jcorp.. SOALANNYA apakah tiada pembayaran yuran wajib kepada KFC International yg mana secara umum mengetahui penglibatan sumbangan ekonomi KFC International kepada zionis..???

Apakah nilai HILANG NYAWA jutaan umat Islam di palestin LEBIH MURAH nilainya dari 19000 pekerja KFC di malaysia yg bakal sekadar HILANG PEKERJAAN??? Berdasarkan artikel tadi, siapa sebenarnya yg jahil dalam menilai boikot ini dari kacamata Islam?? Kita masih membincangkan masalah HILANG PEKERJAAN, merosot ekonomi negara, bla.. bla.. bla.. dan sebagainya, kerana mentaliti kita sebagai usahawan dan peniaga.

BILA LAGI KITA AKAN BELAJAR BERFIKIR SEPERTI SEORANG JUTAWAN DAN AHLI KOPERAT YG DIDIDIK OLEH RASULULLAH S.A.W SEPERTI ABU BAKAR AS-SIDDIQ, USMAN BIN AFFAN, ABDUL RAHMAN BIN AUF.. Yang mereka adalah 'king of business' dan dalam masa yg sama mengenepikan soal untung dunia di saat panggilan jihad dilaungkan kepada mereka...

FAHAMILAH APA YG KITA BOIKOT.. BOIKOT ADALAH SUNNAH YG PERNAH BERLAKU KETIKA NABI S.A.W ARAHKAN PENDUDUK MADINAH JANGAN BELI AIR PADA HARI YAHUDI MENJAGA TELAGA AIR MADINAH.. TETAPI BELI DARI UMAT ISLAM PADA HARI UMAT ISLAM YG MENJUAL AIR - LIHAT DI DALAM SOHIH AL-BUKHARI kita boikot bukan sebab barang itu barang yahudi.. TETAPI kita boikot apa saja syarikat dari negara mana pun yg salur dana pada zionist.. Kalau syarikat tu syarikat buat kertas pemilik yahudi pun.. tapi tak pernah bg dana pada zionist.. untuk apa perlu boikot..

FAHAMILAH.. YAHUDI DAN ZIONIST DUA GOLONGAN BERBEZA.. SEKALI LAGI.. yg kita boikot adalah APA SAHAJA SYARIKAT YG MENYALURKAN SUMBER EKONOMI kepada zionis yg dilaknat Allah, maka kita wajib boikot... Maka kesimpulannya.. jika KFC MALAYSIA yg dimiliki oleh JCORP dgn 100% share bumiputera, MASIH MEMBAYAR YURAN WAJIB KEPADA KFC INTERNATIONAL YG MEMPUNYAI LINK DENGAN ZIONIST..

MAKA KITA WAJIB BOIKOT... Bagi saya ini sangat jelas kerana isu boikot ini adalah isu nyawa saudara seakidah kita ... yakinlah... rezeki 19000 pekerja KFC di malaysia adalah dari Allah.. bukan dari makhluk.. WAALLAHUL MUSTA'AAN..

 --------
Kumpulan anti boikot KFC berkata boikot perlu diselaraskan dengan ilmu supaya tak tersalah boikot. Atau dalam bahasa mudahnya jangan boikot KFC dan PIZZA HUT.

Kumpulan pro boikot pula siap keluar kata2 wajib boikot.

Ha Ha Ha

Di Malaysia kita sibuk gaduh pasal neh rupanya. Ngap ngap ngap maggie dulu. Tengok korang saling berbahas dan menghukum sesama sendiri.

Ha Ha Ha

Kbai.

Share this :

Previous
Next Post »