Luahan Pasangan Pengantin Johor Yang Kahwin Muda.

Baru-baru neh viral gambar pasangan pengantin yang kahwin pada usia muda di laman sosial. Gambar berkenaan menjadi viral disebabkan pasangan yang berkahwin itu masih lagi di alam persekolahan. Penyebaran gambar itu juga tidak terlepas dari persepsi serong yang menganggap bahawa pasangan tersebut ;

1. Dikahwinkan akibat pengantin perempuan mengandung
2. Kahwin paksa
3. Dikahwinkan akibat perbuatan terlanjur

Ini gambar yang menjadi viral di laman sosial ;


Pengantin lelaki berusia 15 tahun (2014) dan bernama Muhd Muaz manakala pengantin perempuan bernama Amiera Nur Ezzati yang berusia 17 tahun (2014). Tua dua tahun dari pengantin lelaki. Dan dikhabarkan yang pengantin lelaki akan menamatkan persekolahannya demi menyara isterinya.

Yang neh pula ialah luahan pengantin lelaki tersebut seperti yang dipetik menerusi facebook ;


Perkahwinan pada usia muda terutamanya yang membabitkan remaja belasan tahun seringkali dianggap negatif di negara neh disebabkan ramai remaja2 pada masakini terjebak dengan masalah sosial seperti zina dan buang bayi.

Tak hairan juga kenapa pasangan pengantin tersebut turut dilemparkan dengan persepsi yang sama. Namun. Tindakan mereka memilih untuk berkahwin adalah perbuatan yang baik. Bukan kacau orang pun. Masyrakat patut sokong tindakan mereka selagi mana tindakan2 tersebut tidak mengacau mana2 pihak. Jika pengantin perempuan mengandung sekalipun, berkahwin maksudnya mereka menyelesaikan masalah. Bukan lari dari masalah. So, apa lagi yang nak huru hara kutuk orang, ye tak? 

Diharapkan Muaz tidak berhenti sekolah dan tamatkan pengajian sampai habis. Zaman sekarang kalau takde SPM nak kerja apa pun susah tau. Sedang yang ada ijazah pun ramai menggelupur. Inikan pula 0 sijil.

Bai.

Jom Monetize Aplikasi Anda Dengan StartApp

Dimsum : Must watch for Asian drama

Share this :

Previous
Next Post »