Pelayaran Islamik Kena Kutuk Di Laman Sosial.


Tadi baca Utusan. Baca punya baca punya baca sekali ternampak satu iklan yang sangat RARE.

Lepas baca iklan tue terasa macam err.. apa neh?

Faknya.

Pelayaran Islamik?

Syukur? Tenang? Damai?

KEPALA HOTAK KAW berjambul la.

Itu yang aku fikir selepas habis membaca iklan tersebut. Then. Selang beberapa jam. Aku pun buka la facebook. Rupa2nya. Kisah pelayaran Islamik dah viral di laman sosial. Viral sebab apa? Viral kena kutuk dan sindir kaw2. 

Malas aku nak paste kutukan2 tersebut. Pedas gila kot. Siap ada yang kata moga TITANIC berulang pun ada. 

HAHAHA..

Dasat gila kaw. 

Pada pendapat aku yang bukan taraf ulama dan ustaz2 macam dalam gambar di atas ;

1. Orang tak pertikaikan bab pelayaran tersebut.

2. Orang juga tak pertikaikan individu2 yang terlibat dalam pelayaran tersebut.

3. Jauh sekali orang mempertikaikan program2 / aktiviti2 yang turut diadakan sekali ketika kapal tersebut berlayar.

4. Yang orang pertikaikan cara pelayaran tersebut di iklankan / dijenamakan.

5. Ia seolah2 (membayangkan) menjual nama Islam.

6. Mengambarkan keadaan bahawa orang2 kaya beruntung la. Dapat berzikir atas kapal mewah. Sambil berlayar. Ditemani ustaz dan ustazah top2 belaka tue.

7. Yang takde duit. Spesis zikir dalam rumah je la standard kau.

8. Apa neh? Ini ke yang Islam anjurkan? 

9. Kau nak berlayar. Kau berlayar. Kau nak jadikan zikir sebahagian dari aktiviti program kau, kau buat. Tetapi kenapa perlu guna ayat seperti SYUKUR? TENANG? DAMAI? Apa tue? Caption tersebut memualkan.

10. Then. Siap dapat pengiktirafan halal lagi dari JAKIM.

11. The first islamic cruise in the world. Ini antara pengiktirafan yang diterima. Islamik kepala bana kaw. Padahal. Kau buat pelayaran tersebut bermotifkan keuntungan. Kau nak berniaga. Cari rezeki. Dan kau sengaja selit2kan agenda keagamaan untuk tarik perhatian orang Islam yang bingai plus bengap tapi orang2 Islam neh banyak duit. Kau jemput penceramah2 popular. Depa semua kena bayar. Bukan percuma. Kau gila apa nak berhabis masa berhari2 atas kapal dan mengajar percuma? Mestilah berbayar kot. Dan rasa bangga la sangat dapat berlayar dengan penceramah popular lepas tue berzikir lagi.. woww.. wiiii indahnya. Damainya. Ohh syukur nak mampos..

12. Iklan plak kat Utusan Pancaindera. Pada aku la. Kalau sungguh kau nak kata kau tue pelayaran Islamik, mana wajar kau beriklan kat media yang tayang aurat wanita? Pancaindera tue paper apa wahai PELAYARAN ISLAMIK oi? Kau bagi duit iklan kat paper yang jual aurat wanita itu Islamik ka? Then media patner kau ASTRO? ASTRO tue tipu pelanggan, kapitalis gila, kau berpatner dengan media macam tue ka? Dan kau anggap diri kau pelayaran ISLAMIK?

Nampak tak?

Nampakkk takk?

Tang mana Islamiknya pelayaran kau neh?

Sebab ada penceramah2 popular yang pro BN? Pro UMNO? Penjilat kerajaan yang tegar nak mampos?

Atau sebab ada program zikir?
Program ceramah?
Program kuliah?
Selawat?
Solat?

Begini la kawan. Peniaga2 muslim seMalaysia. Sila la berniaga apa saja asalkan halal. Tidak mencuri. Bagus. Nak buat pelayaran. Buat la. Nak undang penceramah2 popular? Buat la. Suka ahti korang la. Bukan guna duit aku pun. Tapi. Berhenti mempropaganda perniagaan2 korang dengan tema ISLAMIK bagai.

Yes. Kami ada offer pelayaran bersama penceramah2 terkenal. Ini antara aktiviti yang kami anjurkan dalam pelayaran tersebut? Mao join ka? Harga tiket sekian2. Sapa sesuai mengikuti program neh? Sapa2 yang ada banyak duit dan nak merasa pengalaman zikir tengah lautan. Sapa2 yang merasakan pelayaran sedia ada tak memberikan impak maksima untuk korang mengadakan aktiviti keagamaan.

Ha Ha Ha

Mao ka? Kalau mao jom la join kita.

Dah. Habis citer.

Tenang? Syukur? Damai? Pelayaran Islamik? Tak payah guna ayat2 macam tue. Kau ingat Islam neh agama propaganda korang untuk bina kekayaan ke?

Sengal!

Jom Monetize Aplikasi Anda Dengan StartApp

JualBeli Motor Dan Segala Kelengkapan Permotoran Disini

100Mbps Hanya RM149 Dengan Time Internet

BolehCompare : Portal Perbandingan Perkhidmatan Yang Pertama Di Malaysia

Share this :

Previous
Next Post »