Pedofil Akan Membanjiri Kelantan Jika Laksanakan Hudud - Datuk Noor Farida Ariffin.


Contoh manusia yang jadikan akal sebagai perhiasan di atas kepala semata-mata. Dia boleh persoalkan tentang cara mendapatkan bukti bagi menguatkan hujah, mempersoalkan cara pelaksanaan yang di draf oleh pimpinan PAS tapi kenapa perlu gunakan hujah hudud akan lahirkan lebih ramai pedofil?

Tak masuk point langsung.

Point-point dia aku faham dan dia semacam keliru sedikit. Undang2 Islam tidak menolak apa-apa bukti atau hanya terima bukti-bukti dari cara kuno semata-mata. Asalkan ianya bukti dan menyokong kes, maka ia boleh dianggap bukti la.

Daripada dok tuduh merepek baik fikir bagaimana undang2 Islam akan memastikan satu2 bukti itu adalah bukti yang sememangnya bukti dan bukan bukti rekaan atau fitnah untuk menjatuhkan atau menghukum seseorang secara salah.

Baik kita tanya neh. Ilmu dapat, kefahaman pun dapat. Nanti geng2 PAS akan jawab la bagaimanakah proses bagi mengesahkan bukti. Kita taknak ada kes bodoh macam kes liwat Saiful. Benda takde bukti pun boleh dianggap ada bukti dalam mahkamah sivil.

Nampak? Nampak?

Di sisi yang lain pula, seolah2 berikan gambaran bahawa hodoh sangat pula undang2 Islam neh sampai membiakkan pedofil. Adoyaii.. pertikaikan bab pelaksanaan mestilah disertakan hujah yang valid. Ini main tuduh sebarangan aje. Apa pun tak boleh.

Baca ;

Golongan pedofil dikuatiri akan membanjiri Kelantan sekiranya undang-undang hudud berjaya dilaksanakan di negeri itu, kata jurucakap Kumpulan Tokoh Melayu (G25), Datuk Noor Farida Ariffin.

Bercakap dalam sebuah forum 'Malaysia, Kebebasan Ekonomi dan Globalisasi' sempena ulang tahun Institut Hal Ehwal Demokrasi dan Ekonomi (IDEAS) yang ke-lima hari ini, untuk itu beliau menolak sepenuhnya undang-undang hudud sekiranya ia dilaksanakan di negara ini.

Kata Noor Farida, kaedah undang-undang hudud yang mahu dilaksanakan di negeri Kelantan masih lemah dalam cara perlaksanaannya dan tidak menggunakan teknologi terkini.

Tegasnya, itu mungkin berlaku kerana mereka menolak kaedah pembuktian saintifik dan sebaliknya menggunakan bukti kurun ke-12 sebagai pembuktian untuk kes zina.

"Zina misalnya, saya tidak faham dalam abad ke 21 ini enakmen syariah masih lagi tidak menggunakan teknologi canggih dalam menentukan mereka yang ditangkap kerana berkhalwat.

"Masih mahu mengekalkan kaedah empat orang saksi. Mengapa tak adakan ujian DNA dalam menentukan pesalah. Bagaimana nak dapatkan empat orang saksi dalam kesalahan zina?" soalnya.

Katanya hal ini boleh menyebabkan berlakunya kesukaran dalam membuktikan bahawa pesalah-pesalah itu benar-benar bersalah.

"Jika hudud dilaksanakan di Kelantan, golongan pedofil akan membanjiri Kelantan untuk merogol kanak-kanak di sana... dan tiada tindakan akan dikenakan terhadap mereka," tegasnya lagi.

Sementara itu  beliau berkata, dengan kebangkitan banyak kumpulan ekstremis agama dan kaum, adalah juga tidak sesuai jika hukum hudud dilaksanakan.

“Kita perlu sedar apa yang berlaku di dalam negara sekarang. Dengan kebangkitan kumpulan ekstremis agama dan kaum adalah tidak sesuai jika undang-undang hudud dilaksanakan.

"Saya orang Islam dan mempraktikkan Islam tetapi saya tidak mahu hidup di bawah undang-undang hudud. No, thanks," katanya lagi.

Tambah Noor Farida untuk melaksanakan hukum hudud, beberapa aspek perlu dipertimbangkan.

"Pada 1993, negeri Kelantan telah meluluskan rang undang-undang hudud. Namun Perlembagaan Persekutuan menentangnya.

"Saya tahu, mungkin ada ustaz-ustaz yang akan kata saya tak boleh mempersoalkan hukum Allah. Benar, namun kajian-kajian dari para ilmuan Islam ada dibuat mengenai hudud," jelasnya.

"Kata para ilmuan, beberapa aspek perlu dipertimbangkan seperti jurang antara kaum dan kesesuaian sebelum ia dilaksanakan. Sekarang pun, jurang Melayu kaya dan miskin pun masih jauh," kata bekas duta Malaysia ke Belanda itu lagi.


Kerajaan negeri Kelantan kini sedang bercadang membentangkan rang undang-undang persendirian di Parlimen bulan depan bagi mendapatkan kelulusan beberapa pindaan Kanun Jenayah Syariah II 1993 yang akan membolehkan ia melaksanakan hukum hudud dan qisas di negeri itu.

Cadangan pindaan terhadap enakmen tersebut juga akan dibincangkan dalam mesyuarat parti itu pada pagi Ahad ini.

Menurut PAS, sebarang keputusan akan dibuat dalam mesyuarat tersebut sebelum ia dibawa kepada mesyuarat kepimpinan Pakatan Rakyat (PR) pada sebelah petang hari yang sama. -Awani

Jom Monetize Aplikasi Anda Dengan StartApp

Dimsum : Must watch for Asian drama

Share this :

Previous
Next Post »