Jho Low Melarikan Duit Pelaburan 700 Juta 1MDB Dedah Penyiasat.


Ahli perniagaan Low Taek Jho, atau lebih dikenali Jho Low, didakwa merancang usaha sama antara 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan PetroSaudi International pada 2009 bagi melarikan AS$700 juta dari syarikat pembangunan strategik itu, dakwa portal Sarawak Report.

Laman berpusat di Britain itu mendedahkan bayaran balik hutang syarikat usaha sama 1MDB-PetroSaudi sebanyak AS$700 juta kepada PetroSaudi pada 2009 hanyalah bagi mengaburi mata, sedangkan wang itu disalurkan kepada Good Star Limited, sebuah syarikat yang didakwa dimiliki Low.

Peruntukan pinjaman AS$700 juta itu merupakan sebahagian perjanjian usaha sama di antara Petro Saudi International dan 1MDB, kata Sarawak Report, yang turut menyebut dokumen yang diperolehinya dan menerbitkannya bersama pendedahan tersebut.

“Apa yang ditunjukkan melalui bukti ini ialah muslihat penting bagi menyalurkan 'pinjaman' dan 'premium' AS$700 juta kepada Jho Low berlaku sejurus selepas perjanjian (antara PetroSaudi dan 1MDB) dimeterai pada 29 September – dan Jho Low juga terlibat dan dimaklumkan setiap langkah,” kata Sarawak Report.


Menurut salinan perjanjian pinjaman PetroSaudi seperti diperolehi Sarawak Report, AS$700 juta dipinjamkan daripada PetroSaudi Cayman Holdings kepada syarikat usaha sama 1MDB-PetroSaudi pada 25 September, 2009.

"Bagaimanapun, tiada bukti menyokong 'pinjaman' itu melainkan ia sekadar sesuatu transaksi yang dirancang antara dua sayap PetroSaudi, sebuah syarikat dengan modal kerja yang amat kecil.

“Tiga hari kemudian, 1MDB terpaksa membayarnya balik secara tunai," kata laman tersebut.

Pada 29 September, 2009, ketua pegawai eksekutif (CEO) PetroSaudi Tarek Obaid mengeluarkan surat kepada 1MDB PetroSaudi Limited menuntut AS$700 juta dimasukkan ke dalam akaun bernombor 11116073, RBS Coutts Bank Ltd di Zurich, Switzerland.

Sarawak Report mendakwa akaun tersebut berdaftar di bawah nama syarikat Good Star Limited.

“Ini bermakna, wang yang dinyatakan dibayar balik kepada PetroSaudi sebagai memenuhi syarat perjanjian usaha sama, sebenarnya dipindahkan Tarek Obaid kepada pihak ketiga yang berasingan, Good Star Limited.”

Tambahnya, dana AS$700 juta itu dibayar balik oleh 1MDB secara bersendirian memandangkan PetroSaudi tidak menyalurkan sesen pun ke dalam usaha sama berkenaan dan hanya bersetuju dengan penilaian asetnya.

Good Star kemudiannya membayar Tarek Obraid "yuran broker AS$85 juta” pada hari sama surat tuntutan itu ditulis, menurut laporan itu lagi.

Sarawak Report mendakwa keseluruhan perjanjian usaha sama 1MDB-PetroSaudi itu didalangi Low dan pasukannya pada 8 September, 2009, tidak sampai sebulan sebelum ia dimeterai.

Selain Low, ia menamakan ahli perniagaan Britain, Patrick Mahony; rakan Low, Seet Li Lin; dan peguam Tiffany Heah, sebagai mereka yang terlibat dalam perbincangan awal.

Mahony bekerja dengan kumpulan pelaburan Ashmore yang membiayai operasi utama PetroSaudi, sementara Seet merupakan ketua pegawai pelaburan Good Star Limited dan naib presiden syarikat Low, Jynwel Capital, menurut Sarawak Report.

Laman itu berkata, ketika dihubungi bagi meminta beliau mengulas mengenai peranannya di Good Star, Seet menafikan mengetahui perkara itu sebelum "mematian telefonnya".

Melalui emel, Mahony memberitahu Low beliau memahami Low mahu menggunakan PetroSaudi International untuk "berdepan perjanjian tertentu" dan "kami sukacita untuk melakukannya".

Sarawak Report berkata CEO 1MDB, Shahrol Halmi dan rakannya dari Malaysia hanya terlibat dalam perbincangan pada 15 September atas initiatif Low yang memulakan panggilan telesidang di antara pihak terlibat.

Laman tersebut juga menerbitkan semula sebuah emel yang didakwa dari Shahrol, yang menunjukkan betapa 1MDB tidak tahu perniagaan sebenar PetroSaudi International, kerana Shahrol masih belum menerima profil syarikat itu beberapa hari sebelum perjanjian usaha sama dimeterai.

Pada 21 Februari lepas, 1MDB mendakwa menerima keuntungan AS$488 juta hasil usaha samanya bersama PetroSaudi.

Dalam kenyataan di laman web syarikat itu, presiden 1MDB Arul Kanda Kandasamy turut berkata wang pelaburannya dalam usaha sama itu ditukar balik dalam bentuk nota Murabaha selepas rancangan itu tidak diteruskan.

“Pada 2009, 1MDB mengadakan perjanjian usaha sama dengan PetroSaudi, yang ditubuhkan bagi menjalankan pelaburan dalam projek tertentu.

“Kedua-dua pihak kemudian memutuskan tidak meneruskan usaha sama berkenaan dan wang pelaburan kami ditukar kepada nota Murabaha.

“Nota Murabaha ini dibayar balik sepenuhnya, dengan 1MDB mencatat keuntungan AS$488 juta, pada 2013,” kata Arul dalam kenyataan itu.


---------------------------------

Laman Sarawak Report sebenarnya sedang membuat beberapa siri pendedahan laporan khas berkenaan pelaburan luar negara 1MDB. 

Penulisan di atas sebenarnya bersumberkan hasil siasatan mereka terhadap pelaburan 1MDB bermula pada tahun 2009. Korang boleh baca huraian penuh disini berserta email serta bukti bergambar screenshot pemain-pemain utama disebalik pelaburan 700 juta dollar Amerika milik wang negara Malaysia ke syarikat luar negara. 

Selepas membaca sepenuhnya, dari apa yang fahamkan, tak mungkinla nak dikatakan Jho Low melarikan wang berkenaan kerana dia sendiri yang mahu melarikan. Jika seseorang melarikan wang pelaburan melalui syarikat GLC yang berkaitan kerajaan, apakah kerajaan akan diamkan diri dan membiarkan mereka hilang 700 juta tersebut? Atau membuat laporan polis, mendakwa, mengesan dan menyiasat bagi mendapatkan semula wang pelaburan mereka? Kerajaan vs individu kot. 

Apa yang aku nampak melalui pendedahan tersebut ialah kolobrasi melarikan wang pelaburan tersebut. Selain Jho Low, orang dalam agensi 1MDB dan kerajaan bersubahat mendapatkan wang tersebut secara bersama-sama.

Dan, pada semalam, Najib mengatakan bahawa Harakah akan disaman kerana laporan 1MDB.

Bagaimana pula dengan Sarawak Report? Apa tindakan Najib? Adakah kandungan2 email-email yang didedahkan itu benar? Siapakah yang membocorkan rahsia kandungan2 email berkenaan kepada pasukan penyiasat Sarawak Report sehingga dipublish kepada awam? Adakah seseorang yang berada dalam 1MDB suatu ketika dahulu berpaling tadah? Bekas CEO 1MDB mungkin tahu sesuatu rahsia. Apakah yang diberikan kepada mereka untuk tutup mata dan tutup mulut skandal berkenaan? Jeng jeng jeng..

Share this :

Previous
Next Post »