Bilik Wudhu VVIP - Masjid Negara Pertahankan Diri, Minta Jangan Salah Anggap, Sila Tegur Dengan Berhemah.


Susulan dari penyebaran gambar mengenai bilik wudhu yang dikhaskan untuk golongan VVIP, Masjid Negara tampil mengeluarkan kenyataan untuk mempertahankan diri dari kritikan umum.

Sejak semalam, satu gambar berlegar-legar di laman sosial, ia mengenai bagaimana Masjid Negara mengkhususkan sebuah bilik wudhu untuk golongan VVIP. Gambar itu kemudiannya VIRAL dan pihak Masjid Negara menjadi sasaran kritikan umum kerana menunjukkan persepsi seolah-olah Islam mengamalkan dasar kasta dalam prinsip agamanya.

Ada yang turut mempersoalkan. Apakah zaman Nabi, sistem bilik wudhu VVIP turut diaplikasikan? Jika tiada, apakah nas-nas yang membenarkan tindakan tersebut?

Jika atas alasan keselamatan, apakah Nabi sendiri tidak diancam bunuh?
Apakah Nabi sendiri tidak menjadi sasaran musuh?

Jika Nabi sendiri masih tidak mengamalkan dasar kasta di dalam masjid, waima atas alasan NYAWA sekalipun, bilik wudhu berkenaan TIDAK BOLEH DIWUJUDKAN sama sekali.

Itu antara komen-komen netizens dalam mempersoalkan tindakan Masjid Negara.

Walaubagaimanapun, Masjid Negara tampil membela diri dalam isu berkenaan. Berikut adalah jawapan balas dari pihak Masjid Negara yang dipetik dari laman Facebook rasmi Masjid Negara.

Berikut merupakan kenyataan rasmi daripada Masjid Negara, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia berhubung isu gambar Bilik Wuduk VVIP yang telah diviralkan oleh pengguna di laman sosial facebook.

1) Kemudahan Bilik Wuduk VVIP


Umum mengetahui Masjid Negara merupakan masjid yang menjadi tuan rumah kepada acara-acara rasmi agama peringkat persekutuan seperti sambutan maal hijrah, maulidur rasul, hari kebangsaan, hari pahlawan dan nuzul quran. Masjid Negara juga sering dikunjungi oleh SPB YDP Agong, raja-raja, pembesar-pembesar dalam dan luar negara, tetamu-tetamu kenamaan dan duta-duta asing atas lawatan atau urusan rasmi. Oleh yang demikian amatlah wajar Bilik Wuduk VVIP ini disediakan sebagai kemudahan kepada tetamu-tetamu ini mengambil wuduk bersesuaian dengan lokasinya yang terletak bersebelahan dengan ruang menunggu VVIP. Selain itu juga, Kemudahan khas ini mengambil kira prosedur dan sebagai langkah keselamatan bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku.


2) Gambar Bilik wuduk VVIP yang viral agak mengelirukan.


Masjid Negara juga ingin menjelaskan tentang gambar yang diviralkan itu seolah-olah Bilik Wuduk VVIP terlalu eksklusif dengan tanda signage yang besar. Gambar yang diambil itu tidak menggambarkan gambar bilik wuduk VVIP yang sebenarnya. (Rujuk gambar).
Untuk makluman, Masjid Negara mengamalkan polisi bersifat terbuka dan bersedia untuk menerima komen, pandangan dan teguran daripada sesiapa sahaja termasuk orang awam demi kebaikan dan penambahbaikan. 

Namun begitu Masjid Negara juga berpandangan bahawa setiap teguran dan kritikan perlulah disalurkan dengan cara dan wasilah yang sesuai bukanlah berbentuk provokasi lebih-lebih lagi yang mempunyai niat dan agenda tertentu. Atas sebab itu Islam mengajar kita setiap teguran ada adab dan tatacaranya. Contohnya, dalam bab solat jemaah, makmum boleh menegur imam yg tersilap dengan kaedah ucapan ‘subhanallah’ bagi lelaki dan bertepuk bagi perempuan. 

Namun kedua-dua cara teguran tersebut bukan dilakukan dengan cara bertempik atau menepuk dengan kuat tetapi memadai ia dapat difahami oleh imam. Lihat juga bagaimana al-Quran mengajar Nabi Musa AS dan Nabi Harun AS agar berdialog dan menegur kebongkakan Firaun dengan cara berhemah dan berlembut sebagaimana firman Allah SWT dalam surah Toha ayat 44 yang bermaksud: “Kemudian hendaklah kamu berkata kepadanya, dengan kata-kata yang lemah-lembut, semoga ia beringat atau takut”. Ibn Kathir dalam tafsirnya menyatakan yang dimaksudkan dengan kata yang lemah lembut itu ialah tidak menegur dan berkata-kata melainkan dengan saling harmoni dan bahasa yang lembut.

Ringkasnya, teguran adalah satu kewajiban di atas dasar “amar maaruf nahi munkar” namun ia perlu dilakukan dengan konsep yang digariskan seperti berikut:


1) Teguran adalah dengan niat dan tujuan baik.


2) Teguran dilakukan dengan hikmah tidak sampai menyinggung perasaan dan boleh menimbul kemarahan.


3) Teguran tersebut tidak sampai mengaibkan, seperti menegur di depan orang ramai dan secara terbuka.


4) Teguran hendaklah dilakukan dengan cara bersemuka atau apa-apa cara yang berniat ikhlas.


Tan Sri Dato’ Syaikh Haji Ismail bin Haji Muhammad
Imam Besar Masjid Negara
Jabatan Kemajuan Islam MalaysiaMeskipun telah tampil dengan penjelasan, pihak kami mendapati masih terdapat respon-respon negatif di ruangan komen walaupun ada yang tampil membela tindakan Masjid Negara.

Apa kata anda?

Wajarkah mewujudkan bilik wudhu khas untuk golongan VVIP atas dasar keselamatan dan keselamatan sepertimana wujudnya kubur-kubur untuk golongan VVIP? - SozCyilli.

Share this :

Previous
Next Post »