PDRM Siasat Charles Kerana Sorok Maklumat & Sabotaj.


Ketua Polis Negara, Datuk Seri Khalid Abu Bakar mengesahkan hari ini bahawa Charles Morais, yang dianggapnya sebagai "pengecut", telah meninggalkan negara ini melalui Tambak Johor.
Ia selepas Charles membuat akuan berkanun (SD) mendakwa konspirasi peringkat tinggi konspirasi dalam pembunuhan abangnya, bekas Timbalan Pendakwa Raya Anthony Kevin Morais, pada satu sidang akhbar pada hari Rabu.
"Dia telah meninggalkan negara ini. Kami memeriksa [...] dia menyeberangi Tambak Johor Bahru pada kira-kira jam 1.30 petang hari yang sama dia buat sidang akhbar tersebut di pejabat peguamnya," katanya hari ini, memetik laporan Malaysiakini.
Menurut Khalid, polis sedang menyiasat Charles bawah Seksyen 202 Kanun Acara Jenayah (CPC) kerana menyimpan maklumat dan di bawah Seksyen 124L Kanun Keseksaan kerana cuba melakukan sabotaj.
Beliau berkata, Charles seorang yang tidak bertanggungjawab kerana selepas membuat sidang akhbar di pejabat peguamnya, beliau terus meninggalkan Malaysia melalui Johor Bahru.
Khalid menyifatkannya sebagai seorang pengecut kerana melarikan diri selepas membuat tuduhan.
"Apa jenis manusia ini," kata Khalid di sidang media hari ini selepas menghadiri upacara perbarisan tamat latihan kadet inspektor di Dataran Kawad, Pusat Latihan Polis di ibu negara.
Khalid juga berkata polis akan mendapatkan bantuan peguam Charles, Americk Sidhu, untuk mengesannya.
Laporan tersebut turut menyatakan bahawa, pihak Malaysiakini menghubungi Americk yang bertanya mengapa polis memerlukan bantuan beliau untuk mengesan Charles sedang alamat Charles di Atlanta ditulis dengan jelas dalam SD itu.
"Mereka tidak perlu saya untuk membantu mengesan Charles ke bawah.
"Jika mereka lihat SD yang dibuat Charles, dalam perenggan pertama, alamat Charles di Atlanta dinyatakan," katanya.
Beliau telah menghantar satu salinan SD Charles kepada pihak polis, katanya.
Menurutnya, beliau juga bersedia untuk memberi alamat e-mel Charles kepada IGP jika diperlukan.
"Anda beritahu Ketua Polis Negara bahawa jika beliau mahukan alamat e-mel Charles, saya akan berikannya kepadanya dan kemudian beliau boleh tanya Charles semua soalan yang beliau mahu melalui e-mel," katanya.
Americk turut menyangkal dakwaan Khalid bahawa Charles adalah seorang 'pengecut'.
Dalam pada itu, Richard Morais, adik kandung kepada mendiang Kevin Morais turut mendesak pihak polis agar menyiasat abangnya, Charles Morais menggunakan SOSMA.
Beliau melahirkan kejutan bahawa polis masih belum bertindak dan menggesa mereka untuk menjejaki abangnya itu dan mencadangkan perintah ekstradisi jika abangnya itu telah kembali ke Amerika Syarikat, di mana beliau menetap sejak tahun 1984.
"Saya percaya... dan awak boleh petik saya, jika dia telah melarikan diri, Datuk (Richard) akan bercakap kepada perdana menteri untuk mengekstradisinya.
"Saya akan gunakan kenalan saya untuk mengekstradisi dia pulang ke negara ini... Dia masih seorang rakyat Malaysia," katanya.
Richard juga merancang untuk membuat laporan polis terhadap abangnya, seorang pemilik hotel yang berpangkalan di Altanta, esok.
Berhubung dakwaan Charles dalam SD itu, Richard menolaknya bukan kerana kaitannya dengan orang-orang seperti Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor, tetapi hakikatnya bahawa dakwaan itu tidak benar.
Ditanya mengenai motif di sebalik keputusan Charles membuat SD itu, Richard tidak menolak kemungkinan kerana insentif wang yang terlibat.
"Saya rasa orang ini sudah dibayar. Dia sepatutnya saya kerana mengambil jasad itu, mengapa buat semua ini dan rosakkan reputasi Kevin? " soalnya.
Richard juga berkata wasiat Kevin yang kononnya tidak menamakan Charles.
"Jika Kevin begitu rapat dengan dia (Charles) dan dalam SD itu, dia (Charles) kata saya tidak rapat dengan Kevin, orang mati tidak ber dusta, mengapa wasiat itu ada nama saya tapi nama dia (Charles) tidak ada. 
"Ini menunjukkan bahawa apa sahaja yang dia (Charles) kata tidak ada bukti sama sekali bukan?" katanya, sambil berjanji untuk mendedahkan wasiat itu kepada media tidak lama lagi.
"Saya akan keluarkan wasiat itu dan tunjukkannya kepada semua wartawan. Ia wasiat tulen, awak tidak perlu percaya saya, tetapi percayalah wasiat itu," katanya.
Menurut Richard, turut dinamakan dalam wasiat itu adalah seorang lagi adik Kevin, iaitu David dan gereja Our Lady of Lourdes di Ipoh sebagai penerima harta pusaka, tambah laporan itu lagi.

Share this :

Previous
Next Post »