Ikan-Ikan Sekitar Sungai Di Kuantan Ditemui Mati Beramai-Ramai - Apa Puncanya? [Dengan Gambar].

Saksi kejadian melaporkan ;


Gambar-gambar neh masih fresh. Gambar yang disnap pada waktu pagi jam 7 bertarikh 5 Jan 2016.

Menurut saksi, lokasi gambar ini dirakamkan ialah di sekitar Sungai Tonggak, Gebeng. Dia berjaya menemukan puluhan atau mungkin ratusan ikan yang mati dek pencemaran bauksit.

Lihat gambar-gambar lagi ;

Pihak kami dimaklumkan bahawa MP Kuantan, Fuziah Salleh telah meminta sample dari air dan ikan berkenaan untuk menjalani ujian makmal sekaligus membawa isu berkenaan ke peringkat atasan.

Ujian makmal itu memang penting sebagai proses bukti. 

Tetapi pihak atasan mungkin tidak akan melakukan apa-apa tindakan susulan selain dari 'memandang isu neh secara seriyus' dari jarak jauh.

Ataupun mungkin menyifatkan kejadian ini sebagai salah satu fenomena alam..

Hehe.

Lihatlah kenyataan di bawah ini sendiri ;


Pada 2 Jan beria pula media pro kerajaan mengatakan perlombongan bauksit akan dihentikan sementara bagi memberi laluan kepada siasatan.

Tetapi pada 5 Jan 2016 ;


Bukan sahaja tidak dihentikan bahkan beberapa laporan tambahan menyusul di mana penafian demi penafian khususnya dari KPC itu sendiri menerusi agensi berita pro kerajaan bahawanya pihaknya menafikan bauksit punca laut atau sungai tercemar angkara bauksit.

Lihat ;


Hmm..

Mungkin ini gambar versi edit dan fitnah agaknya ; 
Kalau dah macam neh keadaannya untuk proses / alih perlombongan bauksit, tak mustahil tercemar kawasan sekitar pelabuhan/perairan. Tetapi pihak KPC menafikan. Nak buat macam mana. Penafian mereka ada sokongan dari pihak tertentu. Kenyataan rakyat takde bekap atasan.

He He Hen

Dan maklumat yang kami terima dari geng GERAM pula ;


Nak guna laluan keretapi pula untuk angkut bauksit? Sementara nak siap laluan keretapi tu, penduduk Kuantan perlu bertahan berapa lama dengan pencemaran bauksit? 

Cadangan yang macam.. hmm lue fikirlah sendiri.

HAHAHA..

Share this :

Previous
Next Post »