Beras 15% Hancur Tetapi Label 5% Hancur, Skandal Penipuan BERNAS Didedahkan.


Harga beras : kawalan segera elak rakyat teraniaya

Catatan Umum

19 Julai 2016

1. Padi Beras Nasional (BERNAS) telah ditubuhkan bagi menjaga kepentingan negara dalam perihal Beras. Pesawah, pengilang, pengimport, pemborong, peruncit sehinggalah kepentingan pengguna dibawah tanggungjawab BERNAS. Dengan hasrat yang baik BERNAS ditubuhkan dan sahamnya dimiliki oleh NAFAS dan NEKMAT iaitu dua organisasi yang menjaga kepentingan masyarakat asas tani. Isu bekalan beras ini merupakan isu penting dan sensitif kerana ia melibatkan soal keselamatan negara.

2. Namun oleh kerana campur tangan politik maka BERNAS yang ditubuhkan dengan maksud yang baik mula berdepan perbagai masalah. Akhirnya Mac 2014, seorang taikun kroni Mahathir yang sangat kaya telah memiliki 90 % saham BERNAS dengan membeli kepentingan NEKMAT dan NAFAS. Ini sebenarnya sudah dikira meletakkan negara dalam risiko, bagaimana seorang individu boleh dibenarkan menguasai industri beras negara.

3. Terbaru Presiden Persatuan Pemborong Beras Bumiputera Malaysia (BARIM) dalam kenyataannya yang disiarkan di membangkitkan mengenai harga beras yang tidak masuk akal. Ismail Awang menyatakan bagi setiap 1 tan, mereka perlu membayar RM2,100 kepada BERNAS sedangkan harga sepatutnya hanya pada sekitar RM1,350, satu beza yang begitu jauh menyebabkan harga beras di pasaran meningkat. Ini memberi maksud BERNAS menyebabkan harga beras Malaysia mahal dari harga pasaran.

4. Dalam laporan berita yang sama juga BARIM mendedahkan wujud penipuan terancang dilakukan BERNAS iaitu dengan menggunakan label 5 peratus hancur sedangkan kandungan di dalam setiap beg adalah 15 peratus hancur. Ini menyebabkan pengguna membayar harga yang mahal untuk mendapatkan bekalan beras 5 peratus iaitu pada kadar RM26 setiap 10 kilogram sedangkan mereka mendapat beras 15 peratus hancur yang sepatutnya dibeli pada harga hanya RM18 setiap beg 10 kilogram.

5. Ini perlu tindakan dan respon kerajaan segera kerana tuduhan BERNAS mengambil untung melampau sehingga harga beras kita menjadi lebih mahal dari pasaran tetapi turut menipu. Beza RM8 setiap beg. Menurut Presiden BARIM, bila ditanya, mereka kata pemborong yang memanipulasi keadaan sedangkan pemborong tidak mendapat keuntungan jika beli beras dari BERNAS dengan harga RM21 dan jual pada pengguna dengan harga RM18. Harga itu pula ada tertera di dalam akta iaitu 15 peratus hancur dijual pada harga RM18 sekampit.

6. Syed Mokhtar ialah kroni dan ramai yakin dia proksi Mahathir. Dia kaya raya, selepas dia mengambil alih Raja Gula dari Robert Kouk harga gula naik, rakyat susah tetapi dia terus kaya. Dia juga mengawal pelabuhan pelabuhan penting negara, dia juga mendapat anugerah mengendalikan IPP yang menjerut TNB yang akhirnya menyusahkan rakyat. Bukan sahaja zaman Mahathir tetapi sehingga sekarang dia begitu berkuasa, apakah Najib begitu lemah zahir dan batin dengan melihat sahaja ?

7. Perlu tindakan segera. Kerajaan harus campur tangan dan selesaikan masalah ini segera kerana akhirnya rakyat makin dijerut masalah yang di asaskan di zaman Mahathir semakin parah kini. Ssistem negara ini hancur dan kehancuran dimulakan Mahathir.

tulisan : che'GuBard, Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM)

Share this :

Previous
Next Post »