Gaji Ahli Parlimen Ini 27 Ribu Sebulan Tetapi Dia Tiada Duit..

Ya, tiada duit simpanan.

Boleh percaya ke seorang ahli parlimen Malaysia yang mendapat gaji asas sebanyak 16,000 sebulan dan apabila ditolak campur dengan pelbagai jenis elaun boleh mendapat sehingga 27,000 sebulan dan mempunyai kerjaya sebagai seorang doktor dengan membuka kliniknya sendiri langsung tak memiliki wang simpanan?

Dan ini apa yang diceritakan oleh ahli PSM mengenai ahli parlimen Sungai Siput, MP Dr. Jeya Kumar ;

 
Semalam saya bersembang dengan Seng pegawai pejabat Dr Kumar tentang gaji seorang ahli parlimen.

Menurutnya gaji Dr Kumar sebagai seorang ahli parlimen ialah sebanyak RM27 ribu tetapi tidak mempunyai simpanan utk dirinya daripada gaji beliau itu kerana gaji itu di gunakan untuk membayar gaji staf pejabat ahli parlimen, bayar gaji staf pejabat pejabat psm di lain lain tempat, sumbang kepada parti dan semua aktiviti di parlimen termasuk kos pengurusan pejabat mengunakan duit tersebut.

Buka klinik pun tak ada untung sebab orang miskin datang buat rawatan tidak ambil duit.

Seorang doktor pakar dari keluarga yang berada memilih utk hidup sederhana malah cenderong kepada miskin walaupun beliau boleh saja hidup mewah dgn apa yang beliau miliki. Tapi sayang menurut fahaman sesetengah agama orang yang baik begini matinya nanti akan masuk neraka sebab tidak mengikuti agama yang betul.

Saya maksudkan di sini bukan saja agama islam yang berkata begitu tetapi lain lagi agama juga berkata begitu iaitu jika seseorang bukan dari kalangan agama mereka maka buatlah baik macam mana pun akan masuk neraka.

Begitulah juga dengan kes bunuh diri kerana protes terhadap kerajaan di anggap mati sia sia dan masuk neraka tapi dalam masa yang sama jika ada dari kumpulan mereka bunuh diri dgn meletupkan diri yang bukan saja mengakibatkan kematian dirinya sendiri malah berpuluh orang awam pula di anggap mati syahid.

Share this :

Previous
Next Post »