Padan Muka, Moga Rohnya Dibakar & Tak Tenang Kata Netizens Kepada Johan Yang Hadiri Majlis Kematian Nenek Berbangsa Cina.

"Kalau aku uwekkk takde selera nak makan".

"Mana boleh hadiri majlis pengebumian agama lain, tak belajar agama ke?".

"Mati kena bakar ke".

Inila antara contoh komen-komen tidak sensitif yang dilontarkan oleh sebilangan muslim yang mempunyai pemikiran yang ektremis dan racist.

Ia bermula dengan sikap racist.
Yang akan mendorong kita menjadi ektremis.


Sebelum ini Johan berkongsikan beberapa gambar dan video tentang majlis pengebumian nenek kandung kepada Johan. Johan dan isterinya Ozlyn menghadiri majlis pengebumian tersebut untuk memberikan penghormatan terakhir dan mereka kongsikan kenangan tentangnya di dalam Instagram mereka.


Namun terdapat beberapa netizen muslims yang bersikap ektremis dan racist yang melontarkan komen-komen yang cukup menghiris perasaan Johan dan ahli keluarganya.

Ini berlaku kerana nenek Johan ialah seseorang yang berbangsa cina, ibu kandung kepada ibu Johan. Ibu Johan telah memeluk agama Islam dan berkahwin dengan bapa Johan.

Sungguhpun demikian, ibu Johan menanggani respon negatif itu dengan tenang.

"Walaupun mak pernah makan babi, mak kata Islam bukan agama penghukum Islam ada hukumnya". - Johan"Untuk pengetahuan korang, keluarga cina kami ramai yang ada akaun Instagram dan mereka baca semua komen. Sampai ada yang menangis. Pleaselah jangan buat malu. 

"Kami walaupun berlainan agama, hubungan kami sangat rapat. Sampai balik raya cina, babi pun tak ada atas meja sebab respect kami. Jadi, kita yang satu agama ini jangan asyik nak bertelagah dan mencari kesalahan orang lain. Fikir yang baik-baik," kata Johan lagi.

Jom Monetize Aplikasi Anda Dengan StartApp

Dimsum : Must watch for Asian drama

Share this :

Previous
Next Post »