Video : Roller Plastik Untuk Kurangkan Impak Hentaman Akibat Kemalangan & Halang Kenderaan Jatuh Ke Gaung - Patutkah Malaysia Tiru?

Dunia ini penuh dengan orang yang baik sentiasa mencari cara-cara untuk menggunakan kreativiti mereka untuk membantu orang lain. Berikut adalah hanya satu lagi contoh yang kami telah ditemui.Penghadang jalan di tepi jalan raya adalah bertujuan untuk memastikan pengguna selamat dengan menghalang kenderaan dari keluar ke jalan bertentangan atau menghalang kenderaan dari masuk ke jurang. Walau bagaimanapun, jika kereta merempuh pembahagi jalan ini pada kelajuan yang tinggi, ia boleh menjadi serius.

Bagaimanapun, baru-baru ini, syarikat Korea Selatan ETI membangunkan penghadang jenis baru yang direka khusus untuk menyelamatkan nyawa manusia dan mengurangkan peluang pemandu atau penumpang yang cedera.

Roller plastik yang kuat dipasang antara tiang-tiang logam halangan. Roller tersebut akan menyerap kekuatan hentaman perlanggaran dan kemudian berputar untuk merubah arah perlanggaran agar kereta tidak berbalik, dan pada masa yang sama mengurangkan potensi kerosakan kepada kereta. (rujukan)


Lihat video bagaimana penghadang jalan ini berfungsi :
 


Pun begitu, idea memasangkan roller plastik tersebut masih menimbulkan pertikaian.

Ini kerana, kaedah tersebut mungkin sesuai bagi jalan tunggal satu hala dan tidak sesuai jika ia mempunyai dua laluan jalan yang menghala pergi dan balik.

Jika kesan hentaman tersebut dapat menghalang dari mana-mana kenderaan terbalik atau terjatuh dari jurang ataupun gaung ia akan kembali ke jalanraya dan itu akan membuatkan kenderaan tersebut berisiko menghentam kenderaan lain di laluan sama mahupun di laluan bertentangan. 

Oleh kerana itu, untuk melaksanakan kaedah ini, perlu banyak kajian dilakukan bagi meletakkan ia di kawasan yang sesuai. - Sozcyili.    

Jom Monetize Aplikasi Anda Dengan StartApp

Dimsum : Must watch for Asian drama

Share this :

Previous
Next Post »