Anak Kecil Umur 3 Tahun Ditinggalkan Ibu Sendirian - Ini 10 Fakta Kes Yang Anda Patut Tahu.

Hari ini kita dikecohkan dengan laporan berita bahawanya seorang kanak-kanak lelaki yang baru berusia 3 tahun telah ditinggalkan oleh ibunya secara sendirian.

Kes ini mengimbau kembali cerita lama yang membabitkan kisah hidup adik Firdaus yang mana remaja ini juga dibiarkan hidup sendirian oleh ibunya apatah lagi dia ialah seorang kanak-kanak OKU. 

Walaubagaimanapun adik Firdaus telah pun meninggal dunia pada tahun lepas. Semoga rohnya dicucuri rahmat ilahi.

Dan ini ialah fakta kes tentang kanak-kanak lelaki usia 3 tahun yang ditinggalkan sendirian oleh ibunya begitu sahaja!

1. Kanak-kanak lelaki ini berusia 3 tahun. Dan ditinggalkan bermula jam 6 petang sebelum ditemui oleh pasukan keselamatan pada 12.45 tengah malam keesokan harinya.


2. Kanak-kanak lelaki itu ditemui secara sendirian dengan keadaan tidak terurus tanpa pakaian dan makanan. 

3. Ibunya pulang ke kampung bersama dua anak lelakinya untuk menjaga ibu yang sakit dan membantu menguruskan ibu tirinya yang baru terbabit dalam kemalangan.

4. Ibunya menyorok identiti kanak-kanak lelaki tersebut kerana kanak-kanak lelaki itu ialah anak diluar pernikahan.

Kan bagus kalau ibunya bawa aje budak tersebut. Cakaplaha anak angkat ke apa untuk tutup malu sendiri. Daripada tinggalkan sebegitu last-last daripada nak tutup malu dengan keluarga tak pasal-pasal 1 Malaysia tahu, kan?5. Ibunya mempunyai tiga orang anak lelaki. Dan kanak-kanak lelaki itu adalah anak bongsunya.

6. Ibu kepada kanak-kanak lelaki ini berusia 29 tahun. 2 anak terdahulu ialah hasil perkahwinan pertama. Perkahwinan kedua belum lagi dikurniakan cahayamata.

7. Ibu mangsa menyorok identiti mangsa dari pengetahuan ahli keluarganya dan ahli keluarga suaminya dan suaminya sendiri.

8. Ibu mangsa menyatakan kanak-kanak lelaki itu ialah anak kawannya dan dia sedang menjaga anak kawannya.

Malu nak mengaku anak sendiri tapi masa berzina syok beromen dengan lelaki tak fikir pula malu pada Allah. Hebat perempuan perangai macam neh. Demi nafsu sanggup sampai ke tahap bunuh anak sendiri.

9. Tidak hanya keluarga, bahkan jiran sekeliling juga tidak mengetahui identiti dan kewujudan kanak-kanak lelaki berusia 3 tahun itu.

Tertanya-tanya juga tentang sijil beranak, vaksinasi, rekod perubatan dan sebagaimana. Adakah ibu ini demi nak menutup malu dia sanggup mencederakan anak sendiri? Tak pernah bawa anak ini keluar ke? Bagaimana perkembangan emosi kanak-kanak ini?

Bukan nak memuji tetapi ramai juga mereka diluar sana yang ada anak luar nikah tetapi jaga anaknya elok-elok. Kita dah buat satu benda silap, ya masyarakat pandang serong, ejek dan mengata ia adalah akibat dari kesilapan kita, tak perlu la kita nak menuding jari menyalahkan masyarakat tanpa cermin kesalahan sendiri. Namun janganla kita meneruskan kesalahan dengan mencederakan anak sendiri demi nak menutup malu kita. Pandai buat pandai tanggung. Pandai zina pandai beranak tolong pandai jaga anak juga. Simple as that.

10. Ibu mangsa akan disiasat dibawah akta kanak-kanak 2001 dan JKM juga akan mengambil tindakan susulan. Mangsa kini dibawa ke hospital Tampin untuk rawatan. 

Bahkan ada yang mencadangkan agar bawa ibu mangsa untuk menjalani rawatan psikologi terutamanya kat bahagian otak. Mungkin ada terjatuh kat mana-mana sehingga hilang kewarasan akal fikiran. Dan cadangan itu dipersetujui penulis. Masalah mental si ibu neh boleh merosakkan anak kandungnya sendiri. Sekalipun anak itu ialah anak diluar pernikahan itu tidak menjadikan anak itu bukan anak kandungnya.

Share this :

Previous
Next Post »