Kes Buli Pelajar Tingkatan 1 : Netizens VS Mak & Remaja Pembuli Di Media Sosial.

Pagi tadi tular satu kejadian buli yang membabitkan pelajar tingkatan 1 di SMK Bandar Sri Damansara 2. Pelajar tersebut didakwa telah dibantai secara beramai-ramai oleh sekumpulan pelajar tingkatan 3 di sekolah yang sama dalam satu kejadian yang dilaporkan berlaku semalam. 

Dalam kejadian itu, pelajar tingkatan 1 itu cedera dibantai sehingga berdarah dan berlubang kepalanya. Dia kemudiannya dibawa ke hospital Sungai Buloh untuk menerima rawatan susulan. Bapa mangsa juga telah membuat laporan polis atas insiden itu. Kesemua pelajar yang terlibat dalam insiden buli itu ialah pelajar-pelajar perempuan.

Susulan dari kejadian yang menimpa pelajar tingkatan 1 itu, bapa mangsa kemudiannya berkongsikan kejadian dan gambar-gambar anaknya yang cedera di laman sosial.

Banyaknya darah sampai basah baju..Bukan sekadar dipukul malahan dipijak perutnya juga sehingga mangsa pengsan dakwa rakannya!


Posting bapanya itu viral namun perkara itu tidak berhenti disitu. Netizens turut berkongsikan wajah si pembuli di laman sosial ini berikutan ibu bapa kepada individu yang didakwa membuli tidak mempercayai anak mereka adalah pelaku dalam kejadian tersebut.


Bukti, mana bukti soal ibu pelajar yang didakwa membuli. Kalau takde jangan buat andaian hokayy.


Maaf kami terpaksa kaburkan wajah pembuli tersebut kerana masih bawah umur dan please la, jangan tenung lama-lama..

Pelajar Yang Didakwa Membuli
Selain dari berkongsikan gambar, ibu dan pelajar yang didakwa membuli itu turut menerima kecaman yang teruk di laman sosial apabila wajah-wajah mereka, akaun facebook dan perniagaan yang dijalankan oleh ibu pembuli menerima ancaman boikot.

Malahan terdapat beberapa tangkap layar yang tersebar, merujuk kepada satu perbualan di WhatsApp mengenai insiden pada malam itu.

OhMaiTuhan, takan cikgu pun bersubahat sama?
 
Penyebaran perbualan itu memburukkan keadaan apabila netizens mulai mempersoalkan kredibliti pihak sekolah dan cikgu yang didakwa dengan sengaja menyorokkan kejadian tersebut.

Bayangkan, jika cikgu turut bersubahat atas insiden buli ini, maka kepada siapa lagi pelajar-pelajar ini boleh percaya dan harapkan pertolongan?

Dalam kes ini, tanpa mengira samada yang dibuli itu melakukan kesalahan ataupun tidak terhadap kumpulan buli itu, tetapi tindakan memukulnya sehingga mendatangkan kecederaan adalah perbuatan jenayah tau! 

Walaubagaimanapun, tanpa prejudis penulis memilih menunggu laporan penuh dari pihak polis untuk membentangkan hasil siasatan mereka. Sementara itu kita layankan aje pertengkaran mereka di laman sosial. - Sozcyili

Jom Monetize Aplikasi Anda Dengan StartApp

Dimsum : Must watch for Asian drama

Share this :

Previous
Next Post »