Syarikat Ini Tawar Perkhidmatan Belajar Mengaji Atas Jet Mewah Dengan Bayaran RM33,000 Sejam.

Sejak dihebahkan Khamis lalu, pakej mengaji al-Quran sejam US$7,500 (RM33,400) di atas jet peribadi diminati hampir 100 peserta daripada pelbagai latar belakang dari dalam dan luar negara.


Menegaskan harga sedemikian sepadan dengan perkhidmatan, pengarah syarikat Elite Jets menafikan penganjur menggunakan agama untuk perniagaannya. 

“Sekarang tengah dapatkan maklum balas, memang menggalakkan. Saya dapat maklumat lebih 50 ke 100 orang yang ingin sertai. Orang negatif ramai, seolah-olah macam hendak jual agama. 

“Daripada kami berikan perkhidmatan pada orang kaya bawa perempuan simpanan dan arak semua itu, kenapa tidak kami bawa pendekatan secara Islamik. Mana yang anda hendak? 

“Orang kaya-kaya hendak akhirat juga, tidaklah biar dunia semata-mata, bukan? Selalu apabila dengar orang kaya-kaya ini, semua negatif pasal Islam. “Jadi kita martabatkanlah [program agama],” kata Nik Eleena Zurenee Nik Mustapha ketika dihubungi. 

Syarikat yang beroperasi sejak lapan tahun itu menawarkan pakej mengaji bersama pemenang qariah tilawah al-Quran Sharifah Khasif Fadzillah Syed Badiuzzaman. 

Mahu menampilkan penerbangan unik, Nik Elena berkata beliau memang mensasarkan golongan kenamaan dan orang penting (VVIP) dari Malaysia, Arab Saudi dan Brunei. 

“Kami rasa kenapa tidak buat kelainan, mereka datang ke negara guna jet peribadi dan pada masa sama ustazah [Sharifah] mengajar atas penerbangan. 

“Tidak semestinya ke Dubai. Kalau hendak ke Indonesia dalam dua jam boleh juga. Kalau ke Dubai, tujuh jam pergi dan tujuh jam balik, dalam 14 jam [semuanya], jadi darablah dengan US$7,500. 

“Tetapi ia [pakej] bergantung pada kapal terbang juga. Ada kapal kami yang lebih murah. Jadi harga berbeza-beza, bergantung kepada tempat duduk,” katanya, yang mempunyai 30 jet peribadi. 

Sementara itu, pengurus qariah popular itu Haryati Mohd Tahar berkata kelas pertama dijangka bermula Mei ini. “Kita cuba mulakan rombongan sebelum Ramadan ini, mungkin bulan Mei ini tengok pada kekosongan jet nanti. 

“Mula-mula akan berlepas jam pertama untuk sesi perkenalan dan jam kedua ada kelas. Aktiviti makan dan sebagainya. Selepas itu ustazah akan beri tazkirah mengenai Quran,” katanya, sambil menjelaskan aktiviti dalam pakej tersebut.

Sumber : Projek MMO

Share this :

Previous
Next Post »