Persetankan Statistik, Yakinkan Diri Sendiri Boleh Sembuh Kata Bekas Pesakit Kanser.

"Awak menghidap kanser," kata doktor. Masa tu dunia terasa gelap gelita dah tak tahu nak fikir apa. Bagi mereka-mereka yang menghidap kanser, boleh membaca pengalaman Adam Syakir yang melawan penyakit tersebut sehinggalah sembuh.

Selagi masih hidup, jangan sesekali berputus asa.

Bacalah;

Oleh : Adam Syakir

Dewasa ini kita digemparkan dengan pelbagai berita penyakit kanker yang makin berleluasa ( ayat SPM ).. ye betul tu..sekarang kanser tu dah macam demam biasa-biasa..dah macam batuk-batuk..contoh macam lepak-lepak minum air..tetiba keluar topik.. weh ko ada dengar cerita tak anak pak leman senget kena kanker..baik budak tu dulu.. kanser ni dah macam sesuatu yang normal..normal tapi membunuh..tapi macam mana nak bunuh pembunuh ni? semua tahu nak lawan kanser ni dengan Chemotheraphy.. dan ini pengalaman aku chemo dan transplant dari view seorang pengidap CML

(ni gambar semester berapa tah, tengok muka tu..sebab malas makan ubat jadi barai camtu..kids, please don't do this)



Gambar - Adam
Sebelum nak buat transplant..kena ambik sum-sum tulang dulu.. OMG..ambil air sum sum tulang..no no nanti anak aku lumpuh..aku tak bagi doktor amik sum sum tulang nanti lumpuh..pernah dengar ayat camtu?? Biasanya pakcik makcik selalu fikir camtu..ambil sum-sum terus lumpuh..dengar la sangat jiran tu cerita..memang jiran tu ada PHD pun.. kalau korang nak tau..BMA atau bone marrow aspire ni, langsung takde side effect pape..macam aku ni..dah berpuluh-puluh kali ambik air sum-sum tulang..syukur masih elok lagi berjalan berjimba berzumba..jangan risau..doktor2 nurse semua pro..just bius zup zap siap terus 5 jam boleh balik rumah main fifa17. Lepas ambil sum-sum tulang..tunggu result..then ambil darah adik beradik..untuk apa ambil darah adik beradik? Haaa ape lagi next gambar la..susah la semua nak kena ajar.




Ambil darah adik beradik tu untuk cari sum sum tulang siapa paling sesuai..penderma ni susah nak cari..yang betul match pun susah nak dapat..tapi syukur..ALLAH bagi aku peluang..aku dengan adik aku match 100%.. Bila dah ada penderma, sesi kaunseling pulak..haaaaaa masa ni la doktor cerita semua..ape side effect..peratus2 semua tu..time ni doktor bilang..50-50 je peratusan survive..survive oi..hidup mati..memang la orang cakap ajal maut di tangan Tuhan..tapi hamba mana yang tak tergugat semangat bila dengar 50-50 je peluang..fikir2 taknak buat..tapi bila fikir-fikir lama-lama lagi..ambil keputusan nak carry on je, sebab ni last chance, lepas ni takde dah. Bak kata pepatah Amin..alang-alang menyeluk pekasam biar ke pangkal buku lali..there is no turning back!




Maka bermula la episod aku kena chemo. 4 kali pil chemo. Beratus-ratus kena telan dan dua kali chemo ayaq warna itam kuning..sebab apa chemo? Sebab nak hancur buang terus sum-sum tulang yang ada leukimia tu..basicly tulang aku takde sum sum tulang lah..yilekk..pernah makan sup gearbox?? Yang duk sedut-sedut tu lah sum-sum tulang..sedap??? Masa chemo ni..tak payah cakap la..seksa yang macam mana tak dapat den nak explain lebih detail..tubuh panas..kulit jadi hitam terus..kulit mengelupas macam terbakar..tekak perut macam terbakar..ulser dalam mulut macam cendawan banyak-banyak..rambut gugur..muntah-muntah keluar acid perut..muntah hijau..nak makan tak lalu..nak minum perit..tubuh kurus sekurus kurusnya..



Wowwww ada air sirap..baca elok-elok tu..drainage bag..tu merah semua tu darah..datang mana darah tu?? Dari pundi kencing..yaaa tu sebab kencing berdarah..orang cakap sengugut tu seksa..ni aku rasa macam sakit sengugut kot..sakit yang amat..tak tahan sakit sangat sampai doktor bagi morphine..morphine pun kena up dosage smpai aku tak rasa apa-apa dengan tubuh aku..sebab terlalu sakit..kepada lelaki..nak pasang urine catheter ni sangat seksa..korang google sendiri la..maleh aku nak cerita ngeri sangat..dah la size tiub bapak besar. 2,3 minggu jugak nak kasi clear darah dalam pundi tu..ni sebab chemo tu effect semua..cell baik cell tak baik semua kasi hentam..



Betapa barai nye kulit lepas chemo..terbakar koyak sini sana..hancur terus..macam pakai produk ada merkuri..tapi ni teruk lagi..wkwkwkwkwkwkwk..tu rantai aku pakai sebab nak support hickman catheter..direct masuk dalam dada terus..apa barang cucuk kat tangan.. ( acah-acah kuat padahal pedih giler masa nak pasang )
 

Ni kalau tv3 tengok konpem masuk BersamaMu..dah macam OKU plak..tapi tu la aku..lepas chemo..kurus..rambut gugur bertompok-tompok, kulit hancur. Time ni la aku ada depression..stress semua muncul ada..dan masa ni la matatabi muncul teman..mana tak sedih tak stress..bila tengok diri sendiri keadaan macam ni kan..jauh beza dari dulu-dulu..



Cylosporin, Imatinib, Prednisolone, Penincilin, semua ubat ni aku makan..aku tak tau berapa ribu ubat dah ada dalam tubuh aku ni..dah macam gula-gula..ni kalau masuk pertandingan kumpul dan menang for sure aku menang motosikal..muntah-muntah tu perkara normal. Cyclosporin tu ubat petai..bau macam petai..fungsi nak kawal hormon..side efek dia jambang tumbuh lebat..semua bulu-bulu lebat..misai janggut kening.. Imatinib ni nak kawal cell-cell leukimia dalam badan..side effect dia muntah dan kulit jadi gebu gebas putih melepak..haha..Prednisolone untuk jaga hati dan kidney..yela dah hentam ubat riban2..kesian kidney kena overwork.



Haaaa tengok tu..beberapa bulan lepas tranplant..rambut tu aku taktau kenapa jadi putih..doktor pun pelik..tak pernah-pernah jadi camtu..sampai ada cakap aku kaler rambut..fitnah tu ta owlooo baimm..pipi tak payah cerita la..bila telan steroid memang wajib jadi camtu..kembang semangkuk tingkat


Adam Syakir
Dan ini gambar raya tahun ni..hahaha please jangan kecam..aku bukan hipster pakai mask acah-acah misteri..tapi nak mgelak jangkitan je. Yela udara la ni, habuk debu kuman batuk semua ada. Rambut aku masih grey putih-putih, kulit yang hitam dan hancur barai dah jadi elok, makin elok kulit sekarang. Tubuh makin okay makin gemok. Mana taknye semua hentam..budu belacan durian langgar habis pantang..asal sihat kan. Memang seksa masa chemo masa transplant. Ramai yang cakap chemo ni penyebab pesakit mati bukan kanser tu sendiri. Salah semua tu..membongak je ekau. Yang penting semangat nak survive tu penting dan sekarang aku bebas kanser. No more leukimia. 3 tahun lagi aku boleh declare fully bebas cancer. 


Di sini aku nak mengambil kesempatan nak ucap syukur kepada ALLAH bagi aku kesempatan untuk hidup, then terima kasih pada family aku. Abah mama yang jaga aku masa dalam wad sampai sekarang.. Angah selaku penderma. Banyak jugak sedut sum-sum tulang mu, kepada adik-adik aku yang lain, sahabat handai yang ada datang melawat.. Tak lupa jugak adik panda yang selalu melayan gila aku time depression hingga sekarang. 

Saudara saudari cikicikibombom semua yang mmberi semngat.. so aku menyeru kepada semua pesakit-pesakit yang tengah chemo or bakal chemo..never give up guys..jangan dengar orang sekeliling cakap..dorang tak rasa apa kita rasa..dorang tak faham..so please jadi kuat..demi diri sendiri dan orang yang tersayang..macam lirik lagu coldplay ' I was trusting statistics more than I trust me '..persetankan statistik..percaya diri sendiri..berdoa pada tuhan.. DON'T YOU EVER GIVE UP!


Jom Monetize Aplikasi Anda Dengan StartApp

Dimsum : Must watch for Asian drama

Share this :

Previous
Next Post »