Realiti Sebenar Yang Ramai Terlepas Pandang Apabila Beli Rumah Banyak-Banyak Untuk Disewakan..

Oleh : Anuar Shaari

Korang jangan pandang yang indah saja tentang orang gaji 2500 kumpul 6 biji rumah. Nak percaya pon, jangan bulat bulat. 

Pengalaman saya sendiri, kumpul rumah.. Infact terlibat dengan bina rumah dan jual. Jumpa orang macam macam ragam. Ada seorang tu, asyik kena kejar dengan bank satiap bulan. Kejar untuk payment. Susah nak tidur malam. Dan dia ada syarikat sendiri. 

Masalahnya, selalu bayar gaji staffs dia lambat., Kerana nak settle properties dia. Memang lah rumah ada penyewa. Tapi, jangan anggap ada penyewa selama lamanya. 


Bulan ni pindah, ingat bulan depan terus ada penyewa??? Tu belum masuk kes penyewa sekejap bayar, sekejap bayar separuh dulu, sekejap bayar tertunggak, sekejap pura pura lupa nak bayar. 

Dan kena ada duit tambahan, untuk maintanance. Repair paip bocor, nak cat baru, wiring problem, dinding berlubang.. 

Korang ingat deposit 2 bulan tu boleh cover? Cat undercoat untuk seluruh rumah 20 x 70 pon main ribu. Tak tahu lah dia orang semua tu buat sendiri. 

Atau bawak member sesama mereka gotong royong berjemaah. Legal fee, korang pon kena standby juga. Korang kena tahu berapa kosnya.

Kerana nak settle itu ini, ada seorang ni, sanggup berlapar, makan catu.. Pantang dapat makan free.. Ada satu case, taksub jangan beli kereta. Dari bujang, kahwen, ada anak, pakai motor. Kalau cerita kat fb, mesti dipuji. 

Hakikat, kesian kat isteri.. Hujan panas, pergi kerja. Kesian. Nak kata tak berharta, rumah sewa berderet. Kes yang taksub catatan belanja keluar masuk pon ada jugak.. Setiap masa, ada je ledger debit kredit. Cukup berkira kira. 

Masalahnya, kalau tak nyusahkan orang tak pe.. Nak gi mana mana, nak tumpangkan member. Takut terlebih budget. 

Ni cerita orang kaya. Bukan tak ada duit, Hingga member naik menyampah. Kisah ni ok sikit, tak nyusahkan orang Tapi member member tengok kesian. Time nak pi kerja, balik kerja. 

Sanggup berpeluh peluh, berjalan berkilometer. Nak jimat bayar train atau uber. Time lunch, buat keluar bekal. Bila petang sikit, member opis buat keluar junk food or biscuit.. Dia lahap macam nak makan dengan plastic dan tuppeware sekali. Memang lah duit banyak, rumah sewa banyak. Kisah ni pulak, kisah orang dah berumur. 

Cerita pasal tanah, rumah, memang dia menang. Pernah wife dia mengadu, selama kawen, nak bawak pi melancung dalam negeri pon bising. 

Time cuti sekolah, bawa anak anak pi mandi kolam kat tempat public. Banyak lagi, kisah saya boleh kongsi. Tapi yang satu ni tak boleh blah. Katanya menuntut dengan sifu dia. Pengumpul Hartanah. Time member ajak keluar makan., Dia sengaja tak bawa wallet. 

Mula mula orang ingat, memang jenis pelupa. Tapi lama lama, kantoilah. Masaahnya, wallet je lupa. Makan, minum, tak lupa pulak. 

Korang rasa ok ke hidup sebegini? Masing masing lah kan. Kalau saya, tak hinginnnnn.. Siksakan diri, bodohkan diri. Bila mati nanti, Orang lain berpesta bergembira. 

Lainla, dah siap hibahkan siap siap harta untuk kebajikan dan bawa ke alam akhirat. Yang penting, jangan taksub yang indah cerita orang lain. 

Kalau argue secara logic, korang dihina.. Tak berilmu... Hakikatnya.. Kisah perit, mereka letak bawah karpet. Btw, jangan terpengaruh.. Janji kita rasa seronok dengan kehidupan kita. 

Tolong share ye, Kesian budak budak baru nak up yang tersilap langkah, hidup penuh hutang, pagi petang siang malam.,memikirkan hutang. Teringatkan hutang.

Jom Monetize Aplikasi Anda Dengan StartApp

Dimsum : Must watch for Asian drama

Share this :

Previous
Next Post »